Bassinfysioterapi 2024

Endnu engang har vi haft et fyldt hold på 12 fysioterapeuter med på årets bassinfysioterapi-kursus. Der blev analyseret på hver en bevægelse i vand, kigget med kritiske øjne på gængse vandøvelser, sparret og masser af aha – oplevelser og godt humør fra kursisterne. Hvor essensen flere gange blev bekræftet, at jo mindre belastning og des mere tempo, ofte giver det bedste outcome, når det handler om træning i vand.

21.06.2024

11 deltagere fra hele landet og en enkelt deltager fra Norge, deltog i årets bassinfysioterapikursus. Første del blev afholdt over 2 dage i marts i Horsens. Her var der fokus på at få lært at tænke i vand. Dette blev gjort med grundig indføring i teorien om de fysiologiske aspekter for kroppen ved bassintræning og vandet fysiske egenskaber. Der blev bl.a. introduceret til Halliwick- konceptet og teori om træningsformen Ai Chi, der udspringer fra japanske Jun Konno.

Ai Chi

Ai Chi

Bassinfysioterapien kommer ikke udenom at analysere muskelaktivitet, balance og stabiliteten under udførelse, hvilket kræver overvejelser og hensigten med de givne øvelser ift. målgruppen.

Analysering

Del 2 i maj foregik i det dybe bassin og i varmtvandsbassinet i Hammel idrætscenter. Her introduceredes bl.a Burdenko-metoden, plyometrisk træning, aerob og anaerob træning samt water-running med og uden dybtvands-udstyr (bælter og veste).


Kursisterne havde mellem del 1 og del 2 fået til opgave 2 og 2 at lave en øvelse/aktivitet der passede til enten dybt vand eller varmtvandsbassinet, gerne en gruppeaktivitet eller med en dualtask opgave og eller med et socialt islæt. Opgaven er en skriftlig opgave, der har til formål at analysere den givne bassinøvelse/aktivitet, ift. hensigten, træningsformålet og målgruppen, risikovurdering og kontraindikationer.

 

Øvelserne blev afprøvet i praksis, det kom der mange gode input og ideer ud af, afhængig af den enkeltes bassinerfaring. Samtidigt vigtigt at kunne regrediere eller progrediere øvelsen/aktiviteten, hvis målgruppe og formålet ændrer sig.

Der var som vanligt 2 praktikker pr. kursusdag, så det blev til flere øvelser både enkeltvis, parvis og holdtræning. Alt sammen for at understøtte teorien samt afprøve på egen krop.

 

Deltagerne har haft til opgave at læse hele bogen ”Bassintræning” af Bodil Føns Knudsen og 2 artikler, som underviserne har valgt med henblik på at understøtte undervisningen med evidens. Derudover var der flere evidensbaserede forsknings-abstracts som handouts, som man kan dykke ned i og få mere viden om best praktice og resultater.

Der blev flere gange erfaret at god træning virker bedst, når man træner med mindre belastning (uden opdriftsmidler) og i stedet øger hastighed og mindre bevægeudslag. Derudover er der god træning i analysering på en enkelt øvelse og ”nørde” i at udvikle på denne øvelse. Det er vigtigt at kunne tænke i vand og ikke på land, når der undervises i bassinfysioterapi! Dermed kan fagligheden og kvaliteten omkring bassinfysioterapi fortsat højnes.

Selskabet siger tak til de 2 dygtige undervisere, Bodil Føns Knudsen og Anne Bøjlund, begge fysioterapeuter med mange års erfaring. Samt tak til deltagerne for stort engagement, højt humør og mange gode spørgsmål.