Vejledning om godkendelse af svømmebade
Juli 2020 er der udkommet en ny vejledning til kontrol med svømmebade.
Vejledninger omkring svømmehaller
Miljøstyrelsen har udgivet følgende publikationer omkring vandkvalitet, hygiejne og baderegler:
Bekendtgørelse om svømmebadsanlæg m.v. og disses vandkvalitet
Miljøstyrelsens nye bekendtgørelse om krav til vandkvalitet trådte i kraft juni 2016. Det er BEK nr. 918 af 27/06/2016 der pt. er gældende.
Desuden findes "Vejledning om kontrol med svømmebade 2020", hvor du bl.a. kan læse en generel beskrivelse af svømmebade. Her kan du bl.a. finde information om drift, kemikalierne i vandet, hygiejnen og baderegler.
"Vejledning om kontrol med svømmebade 2020"
Du kan desuden finde vejledningen ved at klikke her.
Vejledningen vedrører svømmebade i Danmark. Den berører emner fra alt fra grundlæggende funktioner ved svømmebade, kemikalier og renseteknologier til information om godkendelse og tilsyn med svømmebade.
Den nye vejledning indeholder bl.a. et nyt kapitel 17, der gennemgår en ny anbefalet metode til håndtering af uheld med fækalier og opkast i svømmebade.
Godkendelse af svømmebade
Skal du have bygget et nyt varmtvandsbassin eller svømmehal, kan du finde vejledning her: Vejledning om godkendelse af svømmebade.
Du kan desuden klikke her.
Kommentar til Vejledning om kontrol med svømmebade 2013
(Den tidligere) Faggruppe benyttede sig af muligheden for at indgive høringssvar på vejledningen, som du kan finde under fanen "Fagligt -Høringssvar".
Vi kan med glæde kan se, at flere af vores bemærkninger er blevet indarbejdet i den endelige vejledning.
Vejledningen ift. den daglige drift (7.1) - fremhæves følgende:
"desuden tage højde for om anlægget også skal kunne benyttes uden for normal åbningstid af udefra kommende undervisere eller lejere, fx vedrørende fx alarmering, evakuering og driftsinstruktion".
Faggruppen håber, at fysioterapeuter benytter denne vejledning til at få etableret en konstruktiv dialog om den nødvendige sikkerhed for patienter, borgere og fysioterapeuter.
Vejledningen indholder også beskrivelser og gode råd vedr. de mest relevante sygdomsfremkaldende mikroorganismer.
Vejledningen fremhæver betydning af god hygiejne i og omkring bassinet, hvor personalet bør udføre "nødvendigt opsyn i omklædnings- og baderum, da renlighed er en vigtig faktor for at undgå utilfredsstillende eller sundhedsskadelig vandkvalitet".
Anvendelse af badebassiner må kun finde sted efter omhyggelig indsæbning af hele kroppen og efterfølgende brusebad. Anvendte hudlotion, hårspray og lignende skal på samme måde afvaskes før badning i bassin.
Her mener vi, at fysioterapeuterne som underviser også har et meget stort medansvar i at håndhæve og sikre den nødvendige høje hygiejne.
Endvidere tilrådes ved varmtvands- og terapibassiner (temperatur 32- 37 grader):
I perioder med høj badelastning skal der udføres ekstra kontrol af vandkvaliteten med hensyn til klorindhold og pH-værdi.
Det kan for fysioterapeuter indebære, at de skal lære at tage disse kontrolprøver, da driftspersonale formodentlig ikke kaldes ind undenfor normal arbejdstid.