Børn med Cerebral Parese
Sundhedsstyrelsen anbefaler i de nye kliniske retningslinjer, at bassinfysioterapi skal overvejes til børn og unge med cerebral parese. Dansk Selskab for Bassinfysioterapi har indgivet høringssvar omkring bassinfysioterapi, og nu er de kliniske retningslinjer udgivet. Konklusionen omkring bassinfysioterapi er: ↑ Overvej at anvende træningsindsatser i vand til børn og unge med cerebral Parese
Det er primært følgende kropsfunktioner, som bassinfysioterapi rettes imod: Muskelstyrke, muskeltonus, viljebestemte bevægelser (herunder koordination af bevægelser) samt cardiovaskulære og respiratoriske funktioner. Desuden vil træningsindsatser i vand nedsætte belastningen på knogler og led i underekstremiteter og ryg, hvilket kan give barnet mulighed for at bevæge sig på trods af evt. fejlstillinger. Indsatserne kan overordnet inddeles i tilpasset svømning og bevægelse i vand samt fysisk træning i vand.
Formålet med træningsindsatser i vand er at påvirke barnets funktionsnedsættelser og samtidigt at give barnet mulighed for at træne bevægelser, som ikke er muligt uden for vand, for derigennem at forbedre grovmotorisk kapacitet, udførelse af aktiviteter og livskvalitet. Derudover kan indsatsen øge barnets motivation for at deltage i træning og give barnet en oplevelse af at kunne bevæge sig selvstændigt.
Du kan læse mere om anbefalingerne og baggrunden herfor på side: 51-23.
I forbindelsen med udredningen, kan der bruges 2 test i vand, Water Orientation test of Alyn (WOTA) eller Swimming Independent Measure (S.W.I.M.). Begge test kan anvendes til at udrede barnets tilvænning til vand og færdigheder i vandet.
Du kan læse om testene på side: 153.
Dansk Selskab for Bassinfysioterapi vil gerne gøre opmærksom på, at mange især varmtvandsbassiner har hygiejnekriterier, hvor brug af inkontinensudstyr og sondeplaster er kontraindikeret.
Der er i forbindelse med retningslinjerne også udarbejdet faglige inspirationshæfter med casebeskrivelser i forhold til bassinfysioterapi, som du kan finde her.
Afslutningsvis er der et fokuseret spørgsmål (spm. 9) omkring træningsindsatser i vandet fra side 118-123 samt side 145-146.
Du kan læse de kliniske retningslinjer ved at klikke her