Reumatoid artrit
Retningslinjerne er udarbejdet af Carsten Juul i 2004, og der er udarbejdet 3 retningslinjer til bassinfysioterapi til osteoartrose, reumatoid artrit samt til ankyloserende spondylit.
Retningslinjen for bassintræning til reumatoid artrit kan findes ved at klikke her.
Om retningslinjerne
Retningslinjerne er udarbejdet af Carsten Juul i samarbejde med Dansk Selskab for forskning i fysioterapi (DSFF) og med økonomisk støtte fra Gigtforeningen. Retningslinjerne forventes revideret i løbet af år 2006. Retningslinjerne har været igennem en bedømmelsesproces og har været afprøvet i praksis på Dronning Alexandrines gigtsanatorium i Middelfart og på Hillerød og Esbønderup sygehuse.
Metode
Disse anbefalinger er udarbejdet udfra ”Kliniske retningslinjer for bassintræning”. Retningslinjerne er udarbejdet på baggrund af en systematisk litteratursøgning, kvalitetsvurdering og sammenfatning af litteraturen omkring bassintræning til patienter med reumatoid artrit (RA), osteoartrose (OA) og ankyloserende spondylit (AS), samt en erfaringsindsamling gennem fokusgruppeinterview med hhv. fysioterapeuter og patienter.
Opbygning
Retningslinjerne består af 2 dele. Dette er del ll som indeholder anbefalinger af øvelser til bassintræning af gigtpatienter. Disse øvelsesanbefalinger er udarbejdet på baggrund af de studier der viser en signifikant fremgang ved bassintræning ved smerte, bevægelighed, muskelstyrke, kondition, muskeludholdenhed og funktion.
Del l indeholder problembaggrund, metodebeskrivelse, en skematisk oversigt over anbefalingerne og begrundelsen for anbefalingerne til de tre patientgrupper, diskussion og perspektivering, samt bilag 1: kvalitetsvurdering, bilag 2: beskrivelse af de inkluderede studier og bilag 3: liste over ekskluderede studier: bilag 4 skematisk oversigt over effekt af øvelsesprogrammer.
Målgruppe og formål
Målgruppen for retningslinierne er primært fysioterapeuter, der træner patienter med RA, OA og AS i varmtvandsbassin, men også læger der henviser patienter til bassintræning, samt andre grupper der har interesse i at kende den videnskabelige dokumentation for bassintræning. Retningslinjerne tænkes anvendt som en hjælp ved overvejelser om anvendelse af bassintræning til de tre nævnte patientgrupper. Det er ønsket at disse retningslinjer må være en hjælp til at få optimalt udbytte ud af bassintræningen til gigtpatienter, og være til inspiration ved fremtidige studier.